μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής με θέμα «Η μάχη κατά της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού».
Για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, όπως προβλέπεται στο Κυβερνητικό Πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η επόμενη κυβέρνηση σχεδιάζει να διαθέσει ένα δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως αντί των 760 εκατομμυρίων που διατίθενται σήμερα.
«Στόχος μας είναι το 0,5% του ΑΕΠ να διατίθεται για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης σύμφωνα με το protothema, προσθέτοντας ότι το μέτρο αυτό θα συνδυαστεί με οικονομικές πρωτοβουλίες, όπως η χορήγηση μικρών δανείων, μέτρο που εφαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία στην Γαλλία.
Εκεί, ανέφερε, κατόρθωσαν να κινητοποιήσουν ανθρώπους που είχαν βρεθεί στο περιθώριο, και παρόλα αυτά δημιούργησαν πολύ γρήγορα οικογενειακές ή προσωπικές, μικρές επιχειρήσεις.
Ελαστικότερα κριτήρια για το επίδομα ανεργίας
Επίσης στην ίδια εκδήλωση ο αρχηγός της ΝΔ ανακοίνωσε ότι τα κριτήρια για την απονομή επιδόματος ανεργίας θα γίνουν ελαστικότερα, ώστε να μεγαλώσει ο αριθμός των δικαιούχων. Εξήγησε ότι με βάση τα στοιχεία του 2017 μόλις 12 στους 100 ανέργους λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας και πρόσθεσε: «Εμείς έχουμε προβλέψει 200 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον σε ετήσια βάση για να καλύψουμε αύξηση του αριθμού των δικαιούχων με τα ελαστικότερα κριτήρια».
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι οι προγραμματικές προτάσεις του κόμματος του κινούνται προς τρεις κατευθύνσεις: την αντιμετώπιση της «σχετικής φτώχειας», την ανακούφιση από την «ακραία φτώχεια» και το χτύπημα του κοινωνικού αποκλεισμού.
Σχέδιο της ΝΔ για ρυθμό ανάπτυξης 4% για την περίοδο 2019-2021
Η «σχετική φτώχεια», ανέφερε, θα βρει απάντηση μόνο αν η ανάπτυξη τραβήξει όσο γίνεται περισσότερους πολίτες πάνω από το ετήσιο όριο της φτώχειας που είναι σήμερα τα 4.500 ευρώ. Έτσι, το κατώφλι της φτώχειας σταδιακά θα ανέβει για να προσεγγίσει τα προ κρίσης επίπεδα.
Και αν οι εκλογές γίνουν φέτος, η κυβέρνηση της Ν.Δ έχει ήδη επεξεργαστεί το σχέδιο που μπορεί να πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 4% για την περίοδο 2019-2021. Αυτό μεταφράζεται σε 600.000 νέες θέσεις εργασίας και μείωση της ανεργίας κατά 7 μονάδες σε σχέση με το 2017.
«Να προσφέρουμε στους πολίτες ευκαιρίες»
Η ανάσχεση της «σχετικής φτώχειας», συνέχισε, μπορεί να γίνει μόνον με ανάπτυξη και νέες δουλειές. Κανένα σύστημα κοινωνικής προστασίας, ακόμα και το πιο προηγμένο, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τη φτώχεια όσο η οικονομία υπολειτουργεί και όταν οι θέσεις απασχόλησης που δημιουργούνται είναι επισφαλείς ή αντιστοιχούν σε μισθούς που δεν επαρκούν ούτε για τα στοιχειώδη.
«Θέλουμε να αποφύγουμε μια ανάκαμψη χωρίς δουλειές ή με ωρομίσθιους που θα έχουν χαμηλότατες απολαβές, όπως οι σημερινές», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας ότι «το πρόγραμμα της Ν.Δ. είναι πολύ καλά μελετημένο και κοστολογημένο. Και έχει διαμορφωθεί για όλους τους Έλληνες. Κανείς δεν θα μείνει πίσω».
«Εμείς δεν θέλουμε πολίτες-πελάτες εξαρτημένους από την κρατική ελεημοσύνη. Ούτε πολίτες παγιδευμένους στη φτώχεια», συμπλήρωσε, καταλήγοντας: «Τα επιδόματα, υπό προϋποθέσεις είναι απαραίτητα αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι να προσφέρουμε στους πολίτες ευκαιρίες»