Κάποιοι επιδίωξαν να δημιουργήσουν κλίμα έντασης τρομοκρατίας» είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την ομιλία του στο 14ο Περιφερερειακό Συνέδριο στην Μυτιλήνη.
«Κάποιοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τις ειλικρινείς αγωνίες των κατοίκων του νησιού. Αλλά δεν τους κάναμε τη χάρη. Δεν φυγομαχήσαμε και δεν αποδράσαμε» τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «κάποιοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν πραγματικές αγωνίες των κατοίκων αυτού του ιστορικού νησιού, για να σπείρουν πόλωση και μίσος και να εξυπηρετήσουν σκοπιμότητες».
Σύμμαχοι μας οι άνθρωποι του μόχθου και όχι οι ολιγάρχες
“Όταν ο Πρόεδρος Γιούνκερ μιλά για την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018, όταν ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ μιλάει για άθλο του ελληνικού λαού και για χώρα πρωταθλήτρια στις μεταρρυθμίσεις, τι νόημα έχει εμείς να αναλώνουμε χρόνο και φαιά ουσία σε άγονες αντιπαραθέσεις, μόνο και μόνο για τις εντυπώσεις;” σημείωσε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο περιφερειακό συνέδριο, αναφέροντας πως “αν η αντιπολίτευση επιθυμεί για λόγους εντυπωσιασμού να πείσει ότι η πραγματικότητα είναι άλλη, επειδή δε ταιριάζει με τις επιθυμίες της, ας το κάνει”.
“Εγώ δε θα την ακολουθήσω- Δεν με αφορά μια σκιαμαχία χαρακωμάτων”, τόνισε
Με αφορά η μάχη η πραγματική μάχη, η μάχη με τα προβλήματα, η μάχη της οικονομίας, η μάχη της ανεργίας, η μάχη της ανάπτυξης, η μάχη των επενδύσεων και της καινοτομίας, η μάχη και οι δυσκολίες της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης” συμπλήρωσε ο Αλ. Τσίπρας.
“Οικονομική και προσφυγική κρίση, αποσταθεροποίηση στην γειτονιά μας είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και μπροστά σε αυτές παλεύουμε για να δει ο τόπος ένα καλύτερο μέλλον. Αλλά στη μάχη αυτή δεν έχουμε συμμάχους διαπλεκόμενους εκδότες, ολιγάρχες και ανθρώπους της νύχτας αλλά ανθρώπους του μόχθου”, πρόσθεσε ο ίδιος.
Δίνουμε καθημερινά τη μάχη και τα καταφέρνουμε
“Όσες δυνάμεις κι αν συσπειρώσει κανείς, όσα κατεστημένα οικονομικά συμφέροντα, εκδοτικά συγκροτήματα και εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας, όση παραγωγή μαύρης προπαγάνδας και ψευδών ειδήσεων και να καταφέρουν, η πραγματικότητα δεν αλλάζει”, τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι με αυτή “θα αναμετρηθούμε όλοι, παλεύοντας καθημερινά με πρωτοφανείς δυσκολίες, για την οικονομική κρίση, την προσφυγική κρίση, την αποσταθεροποίηση στη γειτονιά μας”.
Σύμμαχο σ’ αυτή την προσπάθεια, είπε, “δεν θελήσαμε ποτέ να έχουμε ολιγάρχες, ανθρώπους της νύχτας ή των σαλονιών, διαπλεκόμενους εκδότες, ή κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες που νομίζουν ότι τους χρωστάει η χώρα και οι πολίτες”.
“Σύμμαχο μας εμείς θέλουμε τον ελληνικό λαό” είπε, για τον οποίο “δίνουμε καθημερινά τη μάχη και τα καταφέρνουμε, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε”.
“Δεν θα ανεχθούμε να σπιλώνουν τη σημαία οι πολιτικοί απόγονοι του ναζισμού”
Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε τις δυσκολίες και τις ελλείψεις και είπε ότι “στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά γίνεται τις ελλείψεις. Και να προσφέρουμε στους πολίτες το αίσθημα ασφάλειας που δικαιούνται να έχουν”.
“Βασικό πρόβλημα που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε, είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου. Αυτό σημαίνει περισσότερους εργαζόμενους στην Πρώτη Υποδοχή και περισσότερους χειριστές στην εξέταση των αιτήσεων. Συγκεκριμένη επικέντρωση των Επιτροπών Προσφυγών στα νησιά, περισσότερους διερμηνείς που θα διευκολύνουν την όλη διαδικασία. Και ακόμα, χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί, και τα οποία αφορούν τόσο τις τοπικές κοινωνίες όσο και τους πρόσφυγες. Στην κατεύθυνση αυτή, το αναπτυξιακό πρόγραμμα, εστιάζει σε έργα υποδομής που θα μείνουν, αλλά και σε παροχές που θα ανακουφίσουν τους κατοίκους των νησιών που σήκωσαν το βάρος της προσφυγικής κρίσης”, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
“Έργα υποδομής που έχουν σχέση με το προσφυγικό, τα οποία θα υλοποιηθούν άμεσα, όπως, για παράδειγμα, το αποχετευτικό δίκτυο της Μόριας και η θεσμοθέτηση της παροχής αποζημιώσεων στους κατοίκους της Μόριας στη Λέσβο και του χωριού Χαλκειός στη Χίο”, διευκρίνισε.
“Ταυτόχρονα δεν πρόκειται να ανεχθούμε την δολοφονική, επιθετική συμπεριφορά κατά των προσφύγων, και φαινόμενα όπως αυτό της προπερασμένης Κυριακής”, τόνισε προσθέτοντας:
“Όταν ελάχιστοι -ευτυχώς- εντός του νησιού, καθοδηγούμενοι από σκοτεινούς ακροδεξιούς κύκλους εκτός νησιού, επιχείρησαν να σπιλώσουν την ίδια την ιστορία αυτού του νησιού και
να αμαυρώσουν τη σημαία της πατρίδας μας, οργανώνοντας μια δολοφονική επιχείρηση μίσους, που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Τη σημαία της πατρίδας μας τη σήκωσαν ψηλά σε αυτόν τον τόπο οι παππούδες και οι γιαγιάδες πολλών Λέσβιων, όταν έφτασαν, κυνηγημένοι από τη φωτιά και την καταστροφή, με βάρκες από το Αϊβαλί, τη Σμύρνη, τον Τσεσμέ, για να ξαναρχίσουν τη ζωή τους, να ξαναστηθούν στα πόδια τους, να επανενωθούν με τους χαμένους συγγενείς τους.
Τη σημαία της πατρίδας μας την ξανασήκωσαν ψηλά σε αυτόν τον τόπο οι άνδρες και οι γυναίκες του ΕΑΜ, που ηγήθηκαν της απελευθέρωσης της Λέσβου από το ναζισμό. Οι Λέσβιοι αγωνιστές που πλήρωσαν με τη ζωή τους βαρύ τίμημα για την ελευθερία και τη δημοκρατία.
Δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να ανεχθούμε να σπιλώνουν αυτή τη σημαία οι πολιτικοί απόγονοι του ναζισμού, εκμεταλλευόμενοι ακόμη και τη δίκαιη – όπως προείπα- αγωνία πολλών κατοίκων του νησιού.Η αστυνομία και η δικαιοσύνη στη χώρα μας προστατεύουν τα δικαιώματα και τιμωρούν τους παραβάτες. Ειδικότερα αυτούς που επιδιώκουν ακόμα και να βλάψουν σωματικά γυναίκες και παιδιά”.
“Θα εξεταστεί & η ένταξη των καυσίμων στο μεταφορικό ισοδύναμο”
Για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα εφαρμοστεί πιλοτικά από 1ης Ιουλίου 2018 ενώ, δεσμεύθηκε να εξεταστούν οι προϋποθέσεις, κατόπιν αιτημάτων, για την ένταξη και των καυσίμων.
Όπως είπε, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, οι αναπτυξιακές δυνατότητες που είχαν παραμεληθεί στο παρελθόν, πρέπει τώρα να αξιοποιηθούν δυναμικά, ώστε να αυξηθεί η παραγωγή, η απασχόληση και τα εισοδήματα συνολικά, μαζί με την φροντίδα του περιβάλλοντος, τις υποδομές και τις κοινωνικές υπηρεσίες. Αυτές πρέπει να είναι οι κατευθύνσεις των παρεμβάσεων τόσο των κρατικών πολιτικών, όσο και της δραστηριότητας της τοπικής αυτοδιοίκησης, 1ου και 2ου βαθμού.